Managers, leidinggevenden…kom op! Aan de slag!

Managers, leidinggevenden…kom op! Aan de slag!

Circa anderhalf jaar geleden heb ik  drie artikelen gepubliceerd die gezamenlijk pleiten voor energiek leidinggeven. Een stijl van leidinggeven waarbij je als manager energiemanagement als competentie integreert, zodat je in staat bent energiestromen op gang te brengen. Bij jezelf en binnen je team. Heb je er iets mee gedaan? In je persoonlijke leven, in je werk als leidinggevende?

Energiemanagement is een middel om doelen en prestaties te realiseren. Bij topsporters is het overduidelijk. Er wordt pas duurzaam top gepresteerd als je fysiek, mentaal, emotioneel en zingevend in balans bent. Wat voor sporters opgaat, geldt voor iedereen, bij alles wat je doet. Lek je op één factor energie dan daalt direct je prestatiecurve. Talenten en potentieel worden dan onvoldoende benut. De tank raakt leeg. Kijk eens bij jezelf. Welk cijfer geef je je huidige energieniveau op een schaal van 1 tot 10? En wat gebeurt er met je prestaties als je energieniveau gemiddeld met 1 punt stijgt? En kijk nu eens naar je team? Welk cijfer zou je jouw team geven?

Aanjager van energie

Wil jij net als ik een aanjager zijn om teams en organisaties energieker te maken? Laat de gangbare gewoontes als leidinggevende dan los en ga aan de slag. In de artikelenreeks noemde ik een aantal basiselementen die je helpen om energiemanagement je eigen te maken:

1.     Erken energie als essentiële resource. Integreren van energie in je stijl van leidinggeven is een continu proces. Het begint bij visie, geloof en overtuiging. Je gelooft in de kracht van medewerkers en bent ervan overtuigd dat energieke medewerkers met elkaar meer realiseren.

2.     Energie en prestaties? Begin bij jezelf! Je voelt het waarschijnlijk al aan… de eerste stap ligt helemaal bij jou en gaat over jou. Wil je een vliegwiel voor energie zijn, dan zal je eerst zelf moeten bruisen van energie. Goed voorbeeld doet niet alleen goed volgen, je hebt deze energie zelf ook nodig voor de uitdagingen op je pad. Meer ‘vonken’ in plaats van ‘vinken’.

3.     Help medewerkers het beste uit zichzelf te halen. Wat voor jou geldt, geldt ook voor medewerkers. Het begint bij jezelf! Medewerkers moeten met zichzelf aan de slag om de energie te optimaliseren. Als leidinggevende ben je wel een belangrijke schakel in de mobilisatie van talent en energie. Vanuit de, in de artikelenreeks beschreven stijl geef je medewerkers persoonlijke aandacht en de ruimte om ‘op eigen wijze’ prestaties te realiseren.

4.     Creëer een optimaal werkklimaat. Er is nog één facet dat aandacht vraagt om de energie in je team of organisatie echt goed te laten stromen: de context waarin de prestaties gerealiseerd moeten worden. Energie managen begint bij ieder individu. Maar sommige energielekken kunnen medewerkers niet dichten, omdat ze veroorzaakt worden door organisatieprocessen, -procedures, -systemen of -structuren. Daar moet de organisatieleiding mee aan de slag, zodat een optimaal werkklimaat ontstaat.

Woorden, woorden, woorden, doordachte formuleringen en theorie. Ik las zelf mijn drie artikelen weer eens en sta er nog altijd achter. Maar hoeveel verandering brengen al die geschreven woorden nou teweeg?

De echte verandering komt van jou, van jou als leidinggevende. En verandering zit uiteindelijk in actie. Misschien heb je voldoende aan mijn geschreven woorden om stappen te zetten, misschien zou je graag iets meer willen. Iets doen, oefenen, experimenteren, sparren, echt ervaren wat energiek leidinggeven is.

Mijn bedoeling is om energiek leidinggeven veel meer te laten beklijven in de dagelijkse praktijk van managers en leidinggevenden. Zodat teams, organisaties weer gaan bruisen van energie. Dat doe ik als interim manager en als coach/trainer op het gebied van vitaliteit c.q. energie. Daarbij geef ik steeds de trainingen in company. Vanuit mijn bedoeling ben ik gaan nadenken hoe ik meer kan betekenen. Op mijn pad kwam ik Mariska de Rouw, voormalig manager bij de Rabobank en leefstijlcoach/-trainer, tegen. Samen hebben we de training ‘Bruisend Leidinggeven’ ontwikkeld.

Een meerdaags programma voor leidinggevenden. Een training met open inschrijving. Zodat diverse leidinggevenden, uit verschillende sectoren en bedrijven, met elkaar aan de slag kunnen en van elkaar kunnen leren. De training vindt twee keer per jaar plaats en bestaat uit een intake en vier bijeenkomsten. Dus, leidinggevende, wil jij een aanjager worden van energie? Zet dan de eerste stap en kijk voor meer informatie hier.

We beloven je: Alle energie die je erin steekt, betaalt zich dubbel en dwars terug.