Waar haal je de energie vandaan?

Waar haal je de energie vandaan?

Waar haal je de Energie vandaan?

Blog Mirjam van Roer | 19 maart 2016

Waar haal je de energie vandaan?

Een praktisch en inspirerend no-nonsense boek van Hans van der Loo en Patrick Davidson van EnergyFinder voor iedereen die zijn of haar energie wil optimaliseren.

Energie is de brandstof om te presteren. Het is de kracht waarmee je jezelf en anderen in beweging brengt om gewenste prestaties of veranderingen te realiseren. Heb je weinig energie dan zullen je talenten en kwaliteiten minder tot uiting komen. Zonde want zeker in deze drukke tijden kunnen we alle talenten en kwaliteiten gebruiken om optimaal te presteren en een lekker en gelukkig leven te leiden.

Energy Boost

In 2013 schreef Hans van der Loo Energy Boost. Een boek naar mijn hart waarin hij haarfijn en met inspirerende praktijkvoorbeelden laat zien wat je kunt doen om energielekken te dichten, bestaande energie beter te benutten en nieuwe energie te creëren. Op individueel, team en organisatie niveau. Energy Boost leent zich door de managementtaal en voorbeelden uit het bedrijfsleven die van der Loo gebruikt bij uitstek voor managers.

“Waar Haal Je de Energie Vandaan?’ is een heerlijk no-nonsense boek en leest nog lekkerder weg”

 

Waar Haal Je De Energie Vandaan?

Energie is de beste voorspeller van succes. Dat geldt niet alleen voor managers en werknemers. Energieke mensen zitten beter in hun vel, gedragen zich actiever en presteren beter. Onafhankelijk van in welke levensfase je zit of van welke rol je vervult. Daarom is er nu ‘Waar Haal Je De Energie Vandaan?’. Een boek dat zich richt op ‘iedereen’ die zijn of haar energie wil vergroten of optimaliseren. Het is geschreven door Hans van der Loo en Patrick Davidson. Mensen die Energy Boost hebben gelezen zullen zeker elementen hieruit herkennen. ‘Waar Haal Je de Energie Vandaan?’ leest nog lekkerder weg en sluit met haar voorbeelden en verhalen goed aan op de praktijk van ‘alle dag’. Hierdoor is het zeer toegankelijk voor iedereen, of je nu student, werknemer, huisvrouw, baanzoeker, junior of senior bent. Een heerlijk no-nonsense boek dat op een luchtige manier je voortdurend een spiegel voor houdt én je in beweging brengt. De kracht van het boek zit hem enerzijds in de eenvoud van het model waar van der Loo en Davidson mee werken en anderzijds in de losse schrijfstijl met originele, luchtige en verbeeldende woorden zoals GoGo’s, NoNo’s, DoDo’s en ZoZo’s en ‘Kom uit de kramp’, ‘Geef je droom vleugels’, ‘Gebruik je flitsbrein’. Maar verkijk je niet op deze luchtigheid want deze stoelt op een groot scala aan wetenschappelijke onderzoeken. Zo is het model dat ze gebruiken niet door hen bedacht maar afgeleid van een model van de Duitse hoogleraar Heike Bruch. Van der Loo en Davidson hebben het op een aansprekende manier ontrafeld en gepimpt. Het model kent twee dimensies van energie: de intensiteit en de kwaliteit. Is er veel of weinig energie? En is deze positief of negatief geladen? Hierdoor ontstaan er vier energiezones met ieder een eigen ‘karakter’ die door van der Loo en Davidson als volgt worden benoemd:

 

Energiezones

  1. De Hyperzone, met de NoNo’s die voortdurend onder druk staan en van alles ‘moeten’. NoNo’s zijn verkrampt, werken vanuit een overdrive, multi-tasken er op los en worden gedreven door de waan van de dag of door druk van buitenaf.
  2. De Zinzone, met de GoGo’s die er in zin hebben en er vol energie voor gaan. GoGo’s willen groeien en leren, zijn intrinsiek gemotiveerd, voelen zich zelfverzekerd en uitgedaagd en hebben een duidelijk doel voor ogen waardoor ze focus kunnen houden. Bovendien werken ze graag samen.
  3. De Zombiezone, met de DoDo’s die op een of andere manier zijn afgehaakt en vanuit een cynische of afgevlakte bril de wereld en het werk beschouwen. Dodo’s voelen zich vaak uitgeput en lopen in zekere zin doelloos en zonder hoop op verbetering rond.
  4. De Comfortzone, met de ZoZo’s die tevreden zijn met zoals het loopt. ZoZo’s houden ervan om te weten waar ze aan toe zijn. Gaan bij voorkeur op tijd naar huis en hopen stilletjes dat er niet te veel verandert.

 

De vraag is natuurlijk waarin je jezelf herkend? Niemand hoeft echter te vrezen dat hij of zij slechts in één hokje past. Je energietype is namelijk niet statisch, het beweegt mee al naar gelang waar je bent, met wie je bent, hoe je je voelt, wat je te doen staat enzovoort. Hoe je je energie op je werk, thuis, bij je vrienden of bij de sportclub besteedt kan heel verschillend zijn. Zo kun je op het werk een grote zombie zijn, terwijl je in het weekend met sprankelende ogen op de tennisclub de bardienst draait.

Aan de slag

De bouwstenen van de verschillende zones worden gevormd door zes energiebronnen: Positiviteit, Aandacht, Ambitie, Bevlogenheid en Verbinding. Daarbij hoort ook nog de Fysieke bron. 30% van geleverde prestaties is terug te voeren op fysieke energie. Van der Loo en Davidson laten deze bron achterwegen aangezien daar al heel veel aandacht voor is. ‘Waar Haal Je de Energie Vandaan?’ richt zich op de overige vijf energiebronnen die samen verantwoordelijk zijn voor de overige 70%. Als je het boek leest kom je niet alleen te weten wat de verschillende bronnen inhouden, door middel van testjes, opdrachten en tips krijg je ook inzicht hoe je ze kunt activeren. Energie is niet zomaar iets wat je hebt of krijgt, je kunt je energieniveau voortdurend zelf beïnvloeden. Wil je weten hoe? Wacht dan niet te lang, koop dit boek en ga ermee aan de slag. Je zult zien en ervaren dat ook bij jou meer energie gaat stromen. Wel een kwestie van doen!